top of page
Yazarın fotoğrafıAhmet Şükrü Gürbüz

Rear Window

Rear Window, 1954 yılında Alfred Hitchcock tarafından yönetilen ve başrollerinde James Stewart ve Grace Kelly'nin yer aldığı gerilim türündeki bir filmdir. Film, bir sakatlık sonucu tekerlekli sandalyeye mahkûm olan fotoğraf gazetecisi L.B. "Jeff" Jefferies'in hikayesini anlatır. Jeff, New York'ta yaşayan bir apartman dairesinde yaşamaktadır ve penceresinden diğer apartman dairelerine baktığı için "Arka Pencere" lakabıyla anılmaktadır.

Jeff, sıcak yaz günlerinden birinde evinden dışarıya çıkamaz ve pencereden komşularının yaşamlarını gözlemlemekle vakit geçirir. Bir gün, apartmanın karşısındaki bir dairede garip davranışlar sergileyen bir çift olan Lars Thorwald ve eşiyle ilgili şüpheleri artar. Jeff, Thorwald'ın eşini öldürmüş olabileceği düşüncesiyle tedirgin olur ve bu durumu hem sevgilisi Lisa Fremont hem de evdeki yardımcısı Stella'ya anlatır.

Lisa ve Stella başlangıçta Jeff'in şüphelerini ciddiye almasa da onu desteklemeye karar verirler. Birlikte deliller toplamaya başlarlar ve bu süreçte komşularının gizli hayatlarını keşfederler. Jeff, bir fotoğrafçı olarak gözlem yeteneğini kullanarak, pencereden gördüğü detayları analiz eder ve şüphelerini kanıtlarla desteklemeye çalışır.

Ancak durum giderek tehlikeli bir hal alır. Jeff'in gözlem yapması, Thorwald'ın dikkatini çeker ve Jeff'in peşine düşer. Jeff, korkunç bir sır perdesinin ardındaki gerçekleri açığa çıkarmak için zamanla yarışırken, Lisa ve Stella da ona yardım etmek için ellerinden geleni yapar.

Rear Window, gerilim dolu atmosferi, sürükleyici hikayesi ve mükemmel oyunculuk performanslarıyla ünlüdür. Film, izleyicilere gözlem gücünün ve merakın sonuçları üzerine derin düşüncelere sevk ederken, aynı zamanda insan doğasının karanlık yönlerine de değinir. Alfred Hitchcock'un ustalıkla kurguladığı gerilim unsurları ve beklenmedik twist'leriyle, Rear Window sinema tarihinde unutulmaz bir yer edinmiştir.



13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page